Ekspertiz hangi kuruma bağlıdır?
Sigortacılık sektöründeki uzmanlar bağımsız olarak çalışmakta olup, faaliyetleri Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.
Ekspertiz nereye şikayet edilir?
Sahte bir ekspertiz yapılmışsa, bu ücreti ekspertiz şirketinden tahsil edebiliriz. Bunun için Tüketici Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu’na ve ardından Tüketici Mahkemeleri’ne 10.000 390 liraya kadar tazminat davası açmak gerekir.
Eksperler hangi bakanlığa bağlıdır?
MADDE 30 – (1) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigorta Eksperleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 31 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanlığı Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.
Ekspertiz kimin sorumluluğunda?
Ekspertizden sonra satıcı ile anlaşma yapan alıcının daha sonra fark ettiği herhangi bir kusurdan bilirkişi ve satıcının sorumlu olduğunu söylemiştik. Bilirkişi ve satıcının bu sorumluluğu müteselsildir. Müteselsil sorumluluk durumunda bilirkişi, alıcı ile birlikte borcun tamamından eşit derecede sorumludur.
Eksper kim tarafından atanır?
MADDE 5 – (1) Sigorta ekspertizcisi, sigortacı, sigortalı veya sigortalılar ya da sigorta sözleşmesinden yararlanan kişiler tarafından atanabilir. (2) Müsteşarlık, ekspertiz atamasının güvenli ve yetkili kişi tarafından yapılmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.
Eksper raporuna nasıl itiraz edilir?
İtiraz ilk önce raporu hazırlayan sigorta şirketine yapılır. İtiraz başvurusunda raporda yanlış veya eksik olan noktalar açıkça belirtilmelidir. Kaza raporu, fotoğraflar, tanık ifadeleri ve diğer deliller itiraz başvurusuna eklenmelidir.
Expere dava açılır mı?
Araçta raporda yer almayan bir kusur bulunması halinde satıcı ve bilirkişinin birlikte sorumlu olduğunu belirtmek isteriz. Bu, alıcının raporu hatalı veya yanlış düzenleyen bilirkişiye veya satıcıya veya her ikisine birden başvurabileceği anlamına gelir.
Seddk şikayet nasıl yapılır?
e-Devlet Kapısı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla dilekçe hakkı kapsamında talep ve şikâyetlerinizi kamu kurumlarına iletebilir veya bilgi edinme hakkı kapsamında kamu kurumlarından bilgi talep edebilirsiniz.
Ekspertiz ücreti iade edilir mi?
Kurum olan bilirkişi kuruluşuna ödenen bilirkişi ücreti müvekkilden tahsil edilebilir. Bu nedenle iadeye gerek olmadığı sonucuna varılmıştır.
Eksper ne kadar maaş alıyor?
Bir uzman ne kadar kazanıyor? Değerleme uzmanı olarak çalışan bir kişinin maaşı, mesleki deneyim, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere göre değişir. Kasım 2024’te ortalama güncel uzman maaşı 28’dir.
Araç hasar ekspertiz raporu kaç günde çıkar?
Araç hasar raporu 1 ila 3 iş günü içerisinde hazırlanır. Kazaya ilişkin bilgiler Tramer sistemine işlendikten sonra en geç 3 gün içerisinde kaza raporu sisteme yüklenir. Ancak bilirkişinin geliş süresi kazanın türüne, yerine ve iş yoğunluğuna göre daha uzun olabilir.
Sigorta eksperlerinin faaliyetlerini hangi kurum denetler?
SEDDK – Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu.
Ekspertiz yapılan araba iade edilir mi?
“Hemen Al” veya “Müzayede” seçeneği kullanılarak satın alınan aracı teslim aldıktan sonraki 14 gün içinde raporda belirtilenler dışında bir hasar veya kusur meydana gelirse, aracı garanti kapsamında iade edebilirsiniz. Bunu yapmak için, aracı 500 kilometreden fazla kullanmamış olmanız gerekir.
Araç kusurlu ise eksper parasını kim öder?
Araç muayene hizmeti için başvuran kişi, söz konusu araç için bu ücreti ödemek zorundadır. Yani aracın muayenesini isteyen taraf, araç muayene ücretini ödemekle yükümlüdür.
2 el araba satışlarında cayma süresi ne kadardır?
Evet, satın alınan malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iadesini, malın ayıpsız bir ürünle değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Ekspertiz raporunu kim düzenler?
Değerleme raporunu hazırlayan kişiler konut değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme uzmanlarıdır.
Eksper olmak için nereye başvurulur?
Ne yapmalıyım? Maliye Bakanlığı Devlet Müsteşarlığı, Sigortacılık Genel Müdürlüğü veya TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi’ne dilekçe vermeniz gerekmektedir.
Ekspertiz kime aittir?
Otomotiv ekspertiz raporu kime aittir? Ekspertiz, araç muayenesini talep eden ve ekspertiz ücretini ödeyen tarafa aittir. Alıcı ekspertiz ücretini ödediyse, rapor ona aittir. Ancak alıcının ekspertiz ücretini ödemediği durumlarda, araç sahibi ekspertiz raporunu alabilir.
Sahibinden ekspertiz raporu zorunlu mu?
Değerleme raporu almak zorunlu mudur? Bankalar, ipotek kredisi talep edilen ev için SPK onaylı bağımsız değerleme şirketlerinden değerleme raporu alırlar. Yabancılara gayrimenkul satan herkes değerleme raporu almakla yükümlüdür. Ev satın alırken değerleme raporu almak zorunlu değildir.