İçeriğe geç

Malatya Kürtce Ne Demek

Malatya ne anlama gelir?

Malatya kelimesinin Hititçe “bal” anlamına gelen “Melid” kelimesinden türediği anlaşılmaktadır. Hitit hiyeroglif yazıtlarında Malatya şehri bir öküzün başı ve ayağıyla ifade edilmektedir.

Malatya eski adı nedir?

(M.Ö. 835). Geç Hitit şehir devletlerinden biri olan Malatya’nın tarihi hakkında Hitit hiyeroglif yazıtlarından, Asur Kralları Yıllıkları’ndan ve Urartu yazıtlarından daha fazla bilgi ediniyoruz. Asur belgelerinde; Malatya ismi Milid, Melid, Milidia, Meliddu olarak geçmektedir.

Malatya ağzı ne demek?

Malatya yöresinde ise pislik anlamında kullanılmaktadır.

Gaziantep Kürtçe ne demek?

Kısaca Antep’in adı Kürtçe’de Ayntab, Entab, Eyntab’dır. Dilok bir başka yerdir ve Kürtçesi Dolix / Dolixê’dir.

Malatya’nın Kürtçe ismi nedir?

Malatya (Osmanlıca: ملاطیه; Ermenice: Ԅ֡֬ր֩־־ Malat’ia; Kürtçe: Meletî; Yunanca: Μελιτηνή Melitini), Türkiye’nin Malatya ilinin merkezi olan şehirdir.

Malatya’da Kürt nüfusu ne kadar?

Verilere göre, Kürt illerinin nüfusu Ağrı’da 535 bin 435, Bingöl’de 281 bin 768, Bitlis’te 350 bin 994, Elazığ’da 587 bin 960, Erzincan’da 234 bin 431, Erzurum’da 758 bin 279, Hakkari’de 758 bin 279, Kars’ta 280 bin 514, Kars’ta 284 bin 923, Malatya’da 806 bin 156, Muş’ta 411 bin 117, Dersim’de 83 bin 443, Van’da 1 milyon 149 bin 342, …

Malatya’yı kim fethetti?

Malatya, Danişmendli Gazi Ahmet zamanında bir mutluluk ve bereket yurdu olmuştur. Kılıç Arslan tarafından kuşatılan ancak Haçlıların İznik’i kuşattığı haberi üzerine terk edilen Malatya, Danişmendli Gazi’nin fethiyle (18 Eylül 1101) bir Türk şehri olmuş, daha sonra Selçuklular ve Danişmendliler’in egemenliğinde kalmıştır.

Malatya hangi ilden ayrıldı?

1867’deki vilayet nizamnamesi ile Malatya liva olmaktan çıkarılıp şehre dönüştürülmüştür. Bu dönemde Malatya kazası, Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı Mamuret-ül Aziz Sancağı’nın bir kazasıydı. 1877 tarihli Devlet Yıllığı’nda Malatya’nın Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı bir sancak olduğu bildirilmektedir.

Malatya’nın en büyük ilçesi neresi?

Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe Hekimhan, nüfus bakımından en küçük ilçe Doğanyol, yüzölçümü bakımından en küçük ilçe Kale’dir. Malatya’nın ilçe sayısı 14, belediye sayısı 53 ve köy sayısı 495’tir.

Soyha ne demek Malatya?

Çalışmamızın konusunu oluşturan Soyka sözcüğü Anadolu Türkleri arasında çoğunlukla “cenaze elbisesi” anlamında kullanılmaktadır.

Gevende ne demek Malatya?

Bu kelime Derleme Sözlüğünde “Konuşamayan, her şeye karışan, densizlik eden” şeklinde tanımlanıyor. Asıl anlamı (Malatya)’dır.

Ölem ne demek Malatya?

Malatya’da “ölüm” diye bir tabir vardır. Anneler çocukları için kullanır, babalar çocukları için kullanır, kardeşler kardeşleri için kullanır, arkadaşlar arkadaşları için kullanır ve sevgililer birbirleri için kullanır. “Ölüyorum” demek, seni çok seviyorum demenin en güzel yollarından biridir. “Seni o kadar çok seviyorum ki senin için ölürüm” ifadesi “ölüm” anlamına gelir.

Orjinal Kürtçe nereye ait?

Kürtçe veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran dillerinin kuzeybatı İran koluna ait olup, doğu ve güneydoğu Türkiye, kuzey Suriye, kuzey ve kuzeydoğu Irak ile batı İran’da yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.

Elazığ’ın Kürtçe ismi nedir?

Elazığ (Türkçe telaffuzu: /elazɯː/; eski Osmanlıca: معمورة العزيز Mamuretül-Aziz Kürtçe: Xarpêt), Türkiye’nin Elazığ ilinin merkezi ve bölgenin en eski şehirlerinden biridir.

Adıyaman Kürtçe ismi nedir?

Adıyaman (Kürtçe: Semsûr), Adıyaman ilinin merkezini oluşturan şehirdir. Kuzeyinde Çelikhan, doğusunda Kâhta, güneydoğusunda Samsat ve Atatürk Barajı, güneyinde Fırat, batısında ise Besni ve Tut ilçeleri ile çevrilidir.

Malatya ismini kim verdi?

Bunun sebebi ise Asur Kraliçesi Semiramis’tir. Rivayete göre; o zamanlar meyve ağaçlarıyla süslü olan bu yer (Malatya) ismini Kraliçe Semiramis’ten almıştır.

Malatya’nın simgesi nedir?

Hisseler: Malatya’nın simgesi kayısı

Malatya’yı kim fethetti?

Malatya, Danişmendli Gazi Ahmet zamanında bir mutluluk ve bereket yurdu olmuştur. Kılıç Arslan tarafından kuşatılan ancak Haçlıların İznik’i kuşattığı haberi üzerine terk edilen Malatya, Danişmendli Gazi’nin fethiyle (18 Eylül 1101) bir Türk şehri olmuş, daha sonra Selçuklular ve Danişmendliler’in egemenliğinde kalmıştır.

Malatya’nın özelliği nedir?

Binlerce yıllık tarihi eserleri ve eşsiz doğal güzellikleri sunan bir turizm şehri… Malatya, kayısı ve tekstil sanayisi, dinamik ekonomisi ve 800.000’i aşan nüfusuyla Doğu Anadolu’nun turizmde söz sahibi illerinden biridir. Tüm Türkiye’ye açılan yolları ve tarihi ve kültürel değerleriyle. Birisi olmak istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Suriyeli Escort