Yozgat’ta hangi meyve yetişir?
Yusuf Güneşer’in Topçu köyündeki ceviz ve şeftali bahçesini ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat’ta elma, kiraz, şeftali, nektarin gibi meyvelerin yetiştiğini ve aroma bakımından yüksek kalitede olduğunu söyledi.
Aronya Yozgat’ta yetişir mi?
Geçtiğimiz yıl Şefaatli ilçemize bağlı Gülistan köyünde deneme amaçlı ekilen Aronya ile ilk hasat gerçekleştirildi. Aronya hasadına Kaymakam Oğuzhan Autor, İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Akşit, teknik personel ve çiftçiler katıldı.
Yozgatta zeytin yetişir mi?
Zeytin soğuk iklim koşullarında yetişmez. Bu nedenle sert karasal iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve karasal iklime sahip İç Anadolu Bölgesi’nde zeytin yetiştiriciliği yapılmamaktadır.
Yozgat’ta yaban mersini yetişir mi?
Özellikle Karadeniz’de yetişen yaban mersini, Artvin’den başlayarak Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun ve Zonguldak’a kadar olan bölgede yetişiyor.
Yozgatta incir yetişir mi?
Açık köklü bektaşi üzümü fidanlarını 11. ile 4. aylar arasında satın alıp dikebilirsiniz ve tüplü bektaşi üzümü fidanlarını 12. aylar arasında satın alıp dikebilirsiniz. Yozgat karasal iklime sahip olduğundan incir ağacı yetiştirmek zordur.
Yozgat’ın hangi meyvesi meşhur?
Yozgat’ta dere kıyıları gibi sulak alanlarda kendiliğinden yetişen Gilaburu meyveleri, özellikle böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde şeker ve tansiyon hastalarına şifa sağlıyor. Yozgat’ın Çandır, Çayıralan ve Boğazlıyan ilçelerinde su kenarında kendiliğinden yetişen Gilaburu meyvelerinin hasadı başladı.
Aronya ağacı kaç yılda meyve verir?
Aronia, güçlü kökleri ve farklı toprak tiplerine uyumu nedeniyle hızla büyür ve 2-3 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Yozgat’ta badem yetişir mi?
ORKÖY kapsamında, Akdağmadeni ilçesine bağlı Yünalan köyünde 3 hektar alanda 3 bin 500 adet, 4 dönüm alanda 4 bin adet, Yozgat merkeze bağlı Çayıralan Yukarıtekke köyünde 2 adet, Bulhasan köyünde 2 adet ve Güneşli köyünde 2 hektar alanda 2 bin adet olmak üzere toplam 9 bin 500 adet badem fidanı geliştirilerek meyve vermeye başladı.
Aronya su ister mi?
Sulama: Aronia’nın yıllık 600-800 milimetre suya ihtiyacı vardır. Sulama damla sulama ile yapılmalı ve bitkinin uzun süre susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Aşırı sudan zarar görmez. Sulama meyve tutumundan hasat sonuna kadar düzenli olmalıdır.
Yozgat’ta lavanta yetişir mi?
Kozmetikten temizlik sektörüne, sağlıktan sanayiye kadar geniş bir alanda kullanılan lavantanın yetiştiriciliğinde önemli ilerleme kaydedilen Yozgat’ta, lavanta bahçeleri çevre illerden gelen ailelerin ilgi odağı haline geldi.
Türkiye’nin en iyi zeytinyağı hangi ilde?
Zeytinyağı denince akla ilk gelen Ayvalık’tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerin başında gelir.
Tavşan yüreği zeytin nerede yetişir?
Antalya ili sınırları içerisinde yetiştirilen Tavşan Kalbi zeytini, yöresel bir çeşit olup, genellikle yeşil sofralık zeytin olarak tüketilmektedir.
Yozgatta en çok ne yetişir?
Yeşil mercimek üretiminde 1. sırada, şeker pancarı üretiminde 2. sırada, buğday üretiminde ise 5. sırada yer almaktadır.
Yozgat’ın bitki örtüsü nedir?
Yıllık ortalama yağış miktarı 951 mm’dir. Bitki Örtüsü: Yozgat ili topraklarının %56’sı ekili arazi, %28’i orman, %15’i çayır ve meradır. Akdağlar, Bozok Yaylası’nın tepeleri ve merkez ilçede 962 hektarlık bir alan orman ve makiliklerle kaplıdır.
Mavi yemiş nerede yetişir?
Türkiye’de 40-42 derece kuzey enlemleri arasında doğal olarak asidik alanlar bulunmakta olup, bu alanların çoğunda yaban mersini türleri yetişmektedir.
Yozgat’ta en çok ne üretilir?
Ülke genelinde yeşil mercimek üretiminde 1. sırada, şeker pancarı üretiminde 2. sırada, buğday üretiminde ise 5. sırada yer almaktadır.
Yozgat ilimizin neyi meşhur?
Şehrin yöresel yemekleri; Testi kebabı, ayva basması, çörek, pide, katmer, cızırtı, ekşi, erişte, chap chop, topak çorbası, kaygana, hafif çorba, dügücük çorbası, bulama çorbası, sakala asılı çorbası, haside, sütlü kabak, patlıcan turşusu ve tas kebabıdır. Parmak ekmek ve peksimet ise sadece Yozgat’ta bulunan özel bir ekmek türüdür.
Yozgat’ta hangi üzüm yetişir?
İl genelinde yeşil ve sarı renkteki üzüm çeşitlerinin Eldaş Üzümü, Gelinparmağı, Bozdirge Üzümü, Köftür Üzümü, Şahmuratlı Üzümü, Köledoyuran Üzümü ve Misket Üzümü olduğu belirlenirken; renkli üzüm çeşitleri arasında ise Candır Üzümü, Gül Üzümü, Dirmit Üzümü, Mor Bulut Üzümü ve Horoz Üzümü yer alıyor.
Yozgat’ta portakal yetişir mi?
Yozgat. Yozgatlı Çiftçi; Şirket, Akdeniz iklimine özgü mandalina, portakal, limon ve muşmula gibi narenciye meyvelerini teneke kutularda ve özel bir yöntemle yetiştiriyor.