İçeriğe geç

Fındık Verimi Nasıl Artırılır

Fındıkta verimi artırmak için hangi gübre kullanılır?

Yanmış veya olgunlaşmış hayvan gübresi; sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi ve kabuklu kompost, her 3-4 yılda bir kasım-mart ayları arasında fındık dalı çıkıntısının altına 40-50 cm genişliğinde bir bant halinde düzgünce serilir ve toprağa 5-10 cm derinliğinde karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi ilave edilmelidir.

Fındık verimi nasıl arttırılır?

Gübreleme fındık verimini ve kalitesini artıran en önemli faktörlerden biridir. Fındık bitkisinin yıl boyunca ihtiyaç duyduğu besin maddeleri, toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre topraktan ve yapraklardan gübreleme yoluyla sağlanmalıdır.

Fındık için en iyi gübre hangisi?

Her gübrenin kendine özgü faydaları ve zararları vardır. Fındık tarlalarında yapılan araştırmalar, azotlu gübrenin fındık ağaçlarına en büyük faydayı sağlayan gübre olduğunu göstermiştir. Azotlu gübrelerin kullanımı için en faydalı ayın Mart olduğu bilinmektedir.

Fındık üretimi nasıl arttırılır?

Fındığın dikimi sırasında fidan oluşumu ile başlayan budama, yıllık sürgün gelişiminin sağlanması, verimliliğin artırılması ve ekonomik verimlilik döneminin sonuna kadar fındığın ekonomik ömrünün uzatılmasında olumlu sonuçlar veren en önemli kültürel uygulamalardan biridir.

15 15 15 gübre fındığa ne zaman atılır?

Gübre önerileri Fidelerin gübrelenmesi: Dikimden sonra her yıl veya iki yılda bir Kasım-Şubat ayları arasında 100-200 gr 15-15-15 kompleks gübre, Mart ayında 100 gr kalsiyum nitrat (Ca(NO3)2) veya CAN, Mayıs ayında 100 gr kalsiyum nitrat (Ca(NO3)2) veya CAN verilmelidir. Fidenin yaşına bağlı olarak 50-150 gr CAN verilmelidir.

Mart ayında fındığa hangi gübre atılır?

Ancak genç sürgünlere zarar veren zararlılar daha çok olduğundan, dikkatli ot temizliği ve zararlı kontrolü yapılması gerekir. Fide başına 40 gr %26’lık kalsiyum amonyum nitrat gübresi (CAN) eklenerek, bunun yarısı Mart ayı başında, diğer yarısı da Mayıs sonu ve Haziran ayı başında uygulanır.

1 dönümde kaç ton fındık çıkar?

Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde yazılan “Fındık Toplama Makinesi Tasarımı” başlıklı makaleye göre, Türkiye’de fındık verimi dekar başına 130 kilogram olarak tahmin ediliyor. Yetiştirme, toprak ve iklim koşullarına bağlı olarak bir dekardan yılda 80 ila 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.

Fındık hızlı büyümesi için ne yapmalı?

Fındık fidanlarının gelişimini hızlandırmak için gübreleme yapılmalıdır. Gübre uygulama yöntemi ve periyotları şu şekildedir: Dikim sırasında en az 200 gr leonarditli organik gübre dikim toprağına karıştırılmalı ve fidan yerleştirilip üzeri örtülmelidir.

Bir fındık ocağına ne kadar gübre atılır?

Günde 20-24 kg saf azot verildiği düşünüldüğünde; 15 Mart’tan sonra yapılacak ilk uygulamada 650 gram, 20 Mayıs’tan sonra yapılacak ikinci uygulamada 650 gram olmak üzere, Ocak ayında toplam 1300 gram %26’lık CAN gübresi verilmelidir.

Şeker gübresi fındığa ne zaman atılır?

Şeker gübresi ne zaman uygulanır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında çıkarılır. Şeker gübresi tahıllara ekim ve hasat zamanında, meyvelere çiçeklenmeden önce ve sonbaharda, sebzelere ekimden 15 gün sonra ve bağlamadan sonra ve meyve bahçelerine ekim sırasında ve çapalamadan sonra uygulanabilir.

Çotanak fındık gübresi ne zaman atılır?

Çotanak Fertil gübresi azot, fosfor ve potasyum gibi temel besinleri içerir. Çotanak Fertil ile bitkinize bir üretim sezonu için gereken fosfor ve potasyum besinlerini sağlarsınız. Kalan azot için Nisan, Haziran ve Temmuz aylarında gübrelemeyi unutmayın.

Fındığa DAP gübre ne zaman atılır?

Kışın şiddetine bağlı olarak meyve ağaçlarında Şubat ve Mart aylarında, ilkbaharda dikilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce genellikle 10-15 cm derinliğe DAP gübresinin gömülmesi tavsiye edilir.

Fındığın verimli olması için ne yapmak gerekir?

Fındık yetiştiriciliğine uygun topraklar humusça zengin, alüvyonlu ve geçirgendir. Toprağın pH değeri 6 ile 6 arasındadır.

Fındık içini doldurmak için ne yapmalı?

Nisan ve Temmuz ayları arasında yapraklara üre uygulanması fındık dolgunluğunu artırır. Ayrıca ertesi yıl erkek ve dişi çiçek tomurcuklarının daha iyi gelişmesini sağlar. Fındık bitkisi normal gelişimini 5-7 pH değerlerinde gösterir.

1 ocak fındık kaç kilo verir?

Peki verimlilik nedir? Fındık ağaçları bir grup halinde toplanır. Bu yüzden bir gruba ocak diyoruz. Sakarya civarındaki bir ocak ortalama 2,5 ila 2,8 kilo fındık verir. 60 ağaç varsayarsak hektar başına yaklaşık 160-180 kilo alırız.

Fındığa 26 azot gübre ne zaman verilir?

Günde 20-24 kg saf azot verildiği düşünüldüğünde; 15 Mart’tan sonra yapılacak ilk uygulamada 650 gram, 20 Mayıs’tan sonra yapılacak ikinci uygulamada 650 gram olmak üzere, Ocak ayında toplam 1300 gram %26’lık CAN gübresi verilmelidir.

Hangi gübre daha verimli?

Organik gübreler toprağı daha verimli hale getirirken, kimyasal gübreler ise etkisini daha hızlı gösterebilir.

18-46 gübre fındığa ne zaman atılır?

Ekim/dikimden önce veya ekim/dikim sırasında tohuma veya kök derinliğine uygulanmalıdır. İlkbaharda ekilecek bitkilere ekimden hemen önce uygulanmalıdır.

Süper çotanak fındık gübresi ne zaman atılır?

Çotanak serisinin ürün ve kompleks gübrelerini erken ilkbaharda (ağaçlar uyanmadan önce) taç çıkıntısının çapına ateş çukuru şeklinde gömerek uygulayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir